Събития
В. "Стандар": "Затварят месарски цехове от януари"
Голяма част от колбасарските цехове може да бъдат затворени и пазарът на месни продукти догодина ще се разреди. От 1 януари 2010 г. всички месопреработвателни предприятия трябва да съответстват на европейските стандарти и да са покрили изискванията за безопасност. Това каза Кирил Вътев, управител на едно от най-големите предприятия за месни продукти, на конференция за правата на потребителите. Според него обаче много фирми няма да успеят да се справят и да изградят нужните системи за оставащите три месеца. Голям проблем у нас е, че голяма част от предприятията са в сивия сектор, а няма и добър контрол върху хранителните продукти. Единственият начин човек да се ориентира кое е добро и кое е лошо, е методът \"проба - грешка\", казва Вътев. Според него най-добре се контролира безопасността на храните в Италия и Франция. Там проверките се правят не само от държавните органи, а и от конкурентни фирми.