Лятото – сезон за диета, красота и здраве (3)
ВИТАМИН Д - НОВАТА "ЗВЕЗДА" СРЕД ВИТАМИНИТЕ
Продължение от "Лятото – сезон за диета, красота и здраве (2)"
Десетилетия наред основната функция на витамин Д се свързваше с костната обмяна. Достатъчен синтез на витамин Д в кожата и прием с храната се приемаше за гаранция за здрави кости и зъби и един от основните фактори за профилактика на остеопорозата. В последно време се установява, че той може би означава много повече, отколкото се е смятало години наред. В последно време се натрупват наблюдения за връзка между недостига на витамин Д и заболявания като инсулт, рак и сърдечна недостатъчност. Ниското съдържание на витамин Д в организма е породен от твърде малкото въздействие на слънчева светлина. Именно затова лятото е най-добрият повод да си припомним за този витамин, който се синтезира в кожата под въздействие на слънчевите лъчи. Известно е, че 80-90% от витамин Д попада в тялото посредством преобразуване на слънчевата светлина в долните слоеве на кожата, а само 10-20% – чрез храната. В наши дни намаленият синтез на витамин Д в кожата е свързан с обездвижването, урбанизацията, замърсяването на въздуха и застаряването на населението. За разлика от много страни, които са ощетени топографски в България има шанс през летните месеци да получим нужното количество от този толкова важен витамин. Най-добър за синтез на витамин Д в кожата е спектърът на слънчевата светлина по обяд.
Интересно е да се отбележи, че е почти невъзможно единствено с храната да се набавят достатъчно големи количества от витамина. Най-богати хранителни източници са рибата (херинга, съомга, сардина, риба тон, масло от черния дроб на риба), кокоше яйца, краве мляко (обогатено с витамин Д), авокадо. Очевидно е, че тези храни са застъпени сравнително слабо в храненето на средния българин и това създава риск от дефицит, ако не се използва възможността са чудотворното действие на слънцето за стимулиране на образуването на витамин Д в кожата. Установено е, например, че средностатистическият австриец приема с храната средно дневно 100 IE (международни единици) витамин Д3 при препоръчително количество от 200 IE. Типични рискови групи, при които се предполага недостиг, са възрастните хора, работещите нощна смяна и в затворени помещения, както и хората с по-тъмна кожа. Все повече деца страдат от недостиг на витамина поради напредващата урбанизация и отглеждане на закрито. Недобре балансираното хранене е допълнителен рисков фактор за задълбочаване на проблема.