Здравословни храни за здравословно хранене по време на пости (2)
Зеле: Листен зеленчук, богат на активни вещества, които мобилизира ензими за борба с различни видове рак.
Здравословни свойства на зелето:
• Зелето съдържа фитонутриенти, предпазва организма от свободните радикали които могат да увредят клетъчните мембрани. Фитонутриентите стимулират повишен синтез на ензими ангажирани в обезвреждането на токсичните вещества.
• Зелето намалява риска от развитие на рак в белия дроб, стомаха, дебелото черво и простатата.
• Сок от прясно сурово зеле доказано лекува язва на стомаха.
• Зелето е богато на желязо и сяра и оттук е храна подходяща за лица с желязо дефицитна анемия и гъбични инфекции (благодарение на високото серно съдържание).
• Зелето може да понижи серумния холестерол.
• Зелето съдържа сулфорафан, субстанция която повишава производството на антиоксиданти и ензими обезвреждащи токсичните вещества. Сулфорафанът действува чрез стимулиране на глутатиона, най-мощният антиоксидант в тялото който подпомага черния дроб при обезвреждане на токсичните вещества.
• Червеното зеле има повече фитонутриенти в сравнение с бялото.Съдържанието на витамин С в него е 6-8 пъти по-високо в сравнение с бялото.
• Червеното зеле съдържа антоцианин(червен пигмент) който е антиоксидант, който запазва мозъчните клетки и по този начин предпазва от развитие на болестта на Алцхаймер.
• Зелето е храна с висока хранителна плътност и ниско съдържание на калории, която е особено подходяща за лица, които искат да намалят теглото си: в 100 грама зеле се съдържат само 24 ккал, но 50 мг витамин С, 80 МЕ витамин А, 140 мг калий.
Как да се консумира: Леко задушено, запечено или сурово под формата на салата както и като гарнитура в сандвичи и бургери.