Преходът от пости и гладуване към нормално хранене - без вреда за здравето (4)
ДЕСЕТТЕ НАЙ-ДОБРИ ХРАНИ ЗА СЪРЦЕТО (3 ЧАСТ)
7. Варива
Богати на целулоза, омега-3 мастни киселини, калций и разтворими влакнини, те имат иазключително благоприятен ефект върху сърцето. Консумацията на боб, леща, грах поне два пъти седмично приготвени със зехтин и зелени листни подправки, са един разумен избор за добро сърдечно здраве
8. Спанак
Спанакът поддържа сърцето в най-добра форма благодарение на богатото си съдържание на лутеин, фолат, калий и влакнини. Консумацията обаче на повече зеленчуци (не единствено спанак) има положителен ефект върху сърцето. Резултати от епидемиологично проучване проведено върху повече от 15 000 мъже, проследени в продължение на 12 години, показва, че тези, които консумират ежедневно до 2,5 порции зеленчуци имат с 25% по-нисък риск в сравнени с тези, които не консумират зеленчуци. Всяко допълнително количества намалява риска с нови 17%.
9. Ленено семе
Семената на лена са богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини и само леко поръсване с тях върху всяка салата има пряк полезен ефект върху сърдечното здраве. Ако тези семена се добавят върху овесените ядки, закуската става истински елексир за сърцето. Напоследък на пазара се появи ленено олио, което, добавено към салатите вместо слънчогледовото, ги прави незаменими за сърцето
10. Соя
Консумацията на соя и соеви храни може да понижи холестерола, тъй като те са бедни на наситени мазнини, като същевременно доставят висококачествен белтък. Това прави тези храни особено подходящи за създаване на диета за здраво сърце. Соево мляко, соев кашкавал, както и тофу могат да бъдат основа на една понижаваща холестерола диета. Овесени ядки, залети със соево мляко и малко къпини, са една истинска здравословна закуска за тези, които желаят да предпазят сърцето си от инфаркт.
Иформацията е подготвена по материали от Health.com