Здравословни храни за здравословно хранене по всяко време (1)
ТИКВЕНИ СЕМКИ
Много обикновена и на вид скромна храна, която крие в себе си сериозен потенциал за опазване на здравето. Тиквените семки присъстват на пазара през цялата година, но най-пресни и свежи са през есента, когато е сезонът на тиквите.
Какво прави тиквените семки толкова специални. Те са вкусни, меки, и евтини, като същевременно представляват невероятен коктейл от микроелементи – вещества, които са необходими за поддържане на нормални функции на организма и предпазване от болести. Те съдържат големи количества манган, магнезий, фосфор, желязо, мед, цинк, витамин К и белтък. Интересно е да се знае, че 35 гр. тиквени семки могат да задоволят 54% от дневните нужди от манган, 46% от магнезий, 40% от фосфор, 29% от желязо, 24% от мед и 17% от цинк. Това означава, че редовната консумация на тиквени семки е чудесно средство за предпазване от анемия, поддържане на нормална дейност на сърцето и заздравяване на имунната система.