Здравословни храни за здравословно хранене по всяко време (4)
САРДИНИ
Поддържат здраво сърце
Сардините с пълно основание могат да бъдат наречени „здраве в консерва”. Те са богати на редица хранителни вещества, които имат позитивен ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата система. Те са един от най-концентрираните източници на омега-3-мастни киселини, които понижават триглицеридите и холестерола в кръвта. Сардините са едни от най-богатите на витамин В12 храни – поддържат баланса на хомоцистеина и чрез този си ефект имат положително действие върху здравето на сърцето. Хомоцистеинът може да увреди артериалната стена и когато съдържанието му в серума е високо е един от рисковите фактори за развитие на атеросклероза.
С една консерва от 90 грама сардини се приемат 137% от дневните потребности от витамин В12, 78.1% от триптофан, 69.3% от селен, 62.6% от витамин Д, 57% омега-3 мастни киселини и 45% от дневните потребности от белтък и фосфор.
Богати на белтък
Сардините са богат източник на белтък, необходим за изграждане на мускулите, съединителната тъкан и поддържат имунната система, като по този начин правят човек по-здрав.
Поддържат здрави кости
Сардините са особено полезна за борба с остеопорозата храна. Те са не само богат източник на калций и фосфор, но доставят значително количество витамин Д, целият комплекс необходим за изграждане на здрави кости. Сардините имат толкова високо съдържание на витамин Д, което може да се сравни единствено с това на обогатените с този витамин млека. Витамин Д подпомага усвояването на калций. Високото съдържание на фосфор в тях заздравява костния матрикс.
Поддържат оптимално здраве
Витамин Д под формата на калцитриол участва в регулация на клетъчната активност. Поради това се счита, че този витамин играе съществена роля при предпазване от някои видове ракови заболявания. Сардините съдържат и селен, който има висока антиоксидантна активност и това също намалява риска от рак.