Чили кон карне с телешка кайма, филе с карамел, бекон и салца
Продукти за 8 порции
Време за подготовка: 15 минути
Време за готвене: 1 час
1 тарелка телешка кайма ТАНДЕМ
200 гр. Бекон
200 гр. свинско филе с карамел
2 бр. червени чушки
2 бр. зелени чушки
2 глави лук
2 консерви белени домати на кубчета
1 буркан едър смилянски боб
1 консерва червен или черен боб
блокче тъмен натурален шоколад
50 мл. олио
Подправки: червен пипер, пушен червен пипер, кайенски пипер, кимион, кафява захар;
За салцата:
4-5 домата
½ връзка магданоз
стръка селъри
1 люта чушка
1 лайм сол
Приготовление
В дълбока тенджера запържете за 2-3 минути две средни глави лук в няколко лъжици олио. Добавете каймата и с дървена шпатула раздробете хубаво на трохи. Запържете до златист загар.
Добавете каймата и с помощта на дървена шпатула раздробете и запържете до златисто. Нарежете филето и бекона на големи кубчета и ги добавете в тенджерата.
Прибавете и две червени и зелени чушки, нарязани на малки кубчета, и ги гответе още 5 минути. В тенджерата добавете и две консерви белени домати на кубчета с 1 ч.л. кафява захар, след което намалете огъня. Отцедете от сока 1 буркан родопски едър сварен боб и две консерви с червен или черен боб и ги добавете в тенджерата.
Подправете с 1 с.л. червен пипер, 1 с.л. пушен червен пипер, 1 ч.л. кимион, 2 ч.л. кайенски лют пипер. По желание добавете 500 мл. телешки бульон и 1 бр. натрошен натурален тъмен шоколад (минимум 70% какао). Разбъркайте и оставете всичко да къкри 30-40 мин на слаб огън. Подправете със сол.
За салцата: нарежете на ситни кубчета 3-4 домата, половин връзка пресен магданоз, дватри стръка пресен лук, две стръка селъри с листата – зелената част на целината и една люта чушка. Овкусете със сол и сока от 1 лайм. Сервирайте салцата възможно най-свежа.
Вижте как сготвихме това ястие, и как го оцениха най-строгите ни критици – нашите баби.