Технология на производство Image
Технология на производство

Още при появата на идея за създаване на нов продукт всеки производител изготвя технологична документация. По този начин се утвърждават технология, рецептура, хигиенни и качествени изисквания за производство на продукта.

МЕСНИ СУРОВИНИ

Месните суровини се влагат съгласно утвърдената документация. Те оказват съществено влияние върху вкуса и консистенция на готовия продукт. Основните продукти от животински произход, които се влагат при производството на колбаси и деликатеси, са изброени по-долу със специфичните характеристики в състава им:

 

Свинско месо

·   Добър източник на витамини от група В - В1, В2, В3 и В6

·   Високо съдържание на минерали - цинк и фосфор

·   Относително високо съдържание на наситени мастни киселини, обуславящо и по-високата калоричност на свинското месо

Месо от едри преживни животни (телешко и говеждо)

·   Сравнително ниско съдържание на мазнини

·   Добър източник на витамини от група В и най-вече витамин В12

·   Високо съдържание на минерали - желязо, магнезий, фосфор и цинк

Месо от дребни преживни животни (агнешко, овче и др.)

·   Добър източник на витамини от група В, като подобно на телешкото е богато на витамин В12

·   Високо съдържание на минерали - магнезий, фосфор и цинк

·   Умерено съдържание на мазнини

Птиче месо (пилешко, пуешко и др.)

·   Ниско съдържание на мазнини, като преобладават ненаситени мастни киселини

·   Патешкото и гъшето се характеризират с по-високо съдържание на мазнини, но заедно с това и с по-високо съдържание на минерални вещества

·   Богато е на мастно разтворими витамини А, D и Е

 

Все по-често върху етикетите на различни колбаси срещаме абревиатурата МСМ - механично сепарирано месо. Добива се от различни видове животни, най-често птици. Трудни за обезкостяване меса и кости се подават под високо налягане към сепарираща машина. Получената маса се нарича сепарат.

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕМ
Законодателството, касаещо безопасността и качеството на храните, е общоевропейско. Месните суровини с произход Европа (в т.ч. и българските) са произведени съгласно Регламент ЕС 853/2004, определящ специфичните изисквания за хигиена на хранителните продукти.

ОПРЕДЕЛЕНИЕ
Прясно месо - месо, което не е преминало никаква преработка освен охлаждане, замразяване или бързо замразяване.
Източник: Регламент ЕС 853/2004

Съществено значение има срокът на годност на предлаганите месни суровини. Ако използваните замразени такива се влагат в рамките на заложения от производителя срок на годност, те носят характеристиките на прясно месо и са абсолютно безопасни за консумация.