Хранене или диета? Kак да се научим да се храним, за да бъдем здрави (3) Image
Хранене или диета? Kак да се научим да се храним, за да бъдем здрави (3)

ДИЕТИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ (ПРОДЪЛЖЕНИЕ)

Продължение от "Хранене или диета? Kак да се научим да се храним, за да бъдем здрави (2)"

Диета ‘ГИ’ (Glycemic Index’ diet):

Същността на тази диета е ограничаване консумацията на захар и други прости въглехидрати, които приети и усвоени от организма бързо повишават кръвната захар, стимулират отделянето на инсулин и водят до отлагане на мазнини. ГИ е международно приет метод за класифициране на храните съдържащи въглехидрати. Подборът на храни се основава на техния гликемичен индекс (ГИ) или степента до която дадена храна повишава кръвната захар след усвояване от организма. ГИ позволява храните да бъдат класифицирани  в зависимост от техния потенциал да предизвикат хипергликемия. Идеята е  да се подбират храни с нисък ГИ, за да се избегне рязкото покачване на глюкоза в кръвта и да се намали ефекта на бързото огладняване, което стимулира желанието за повторен прием на храна и води до прекаляване с калориите. Храни с нисък гликемичен индекс са богатите на протеини източници (като месо, птици, риба, яйца) и мазнини (масло, растителни масла, ядки). Богатите на мазнини и хранителни влакнини храни имат нисък гликемичен индекс, като например ядковите плодове – бадеми, фъстъци. Тези храни забавят скоростта на изпразване на стомаха и намаляват степента на доставяне на въглехидрати в тънките черва, където те се разграждат и  глюкозата се усвоява. Интересно е да се отбележи, че картофите и корнфлейксът имат висок гликемичен индекс (варени картофи-121, корнфлекс-98) и не са подходящи при диети за отслабване. За сметка на това нисък ГИ имат черешите(32), грейпфрутът(36), ябълките (54), пълномасленото мляко(39). Диетата е дисбалансирана с превес на белтъци и мазнини и е особено подходяща за лица с наднормено тегло и нарушения във въглехидратната обмяна (диабет). Ефектът е сравнително по-бавен от този на протеиновата диета и изисква познаване на храните  и по-стриктен контрол.

Диета на клиниката Мейо:

Хранителен режим, който по същество представлява здравословно хранене, при контролиране на количеството приета храна. Пирамидата на клиниката Мейо е пирамида за здравословно тегло и съдействува не само за неговото поддържане, но и за отслабване. В основата на тази пирамида са поставени плодовете и зеленчуците, като тяхната консумация се прилага широко при реализиране на тази диета. Зеленчуците и плодовете съдържат малко калории, богати са на минерални вещества, витамини, влакнини, създават чувство за ситост. Следващата група според тази диета са пълнозърнените храни, следвани от тези, източници на белтъци. Мазнините се ограничават, като се дава предпочитание на полезните мазнини от растителен произход (зехтин, ядки, ленено и рапично олио и авокадо) и риба. Проблемът при прилагане на тази диета е, че се налага контрол над количествата, което понякога се постига трудно. За сметка на това, храненето е разнообразно и балансирано и може да се спазва без ограничение във времето.

Следва продължение...