Хранене или диета? Kак да се научим да се храним, за да бъдем здрави (2)
ДИЕТИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ - ЛЕЧЕБЕН ПЛАН ИЛИ ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ
Продължение от "Хранене или диета? Kак да се научим да се храним, за да бъдем здрави (1)"
В основата на здравословното хранене е балансът между приема на хранителни вещества и енергия и изразходването им за поддържане на здравословно тегло. Теглото на човек е интегрален показател, който до голяма степен отразява не само храненето, но и здравословното състояние, както и вероятността от възникване на заболявания. Както наднорменото тегло, така и прекалено ниското тегло създават риск за здравето. За съвременното индустриално общество затлъстяването е значителен проблем и обхваща всички възрасти, включително и децата. Именно затова диетите за отслабване са толкова популярни. Отдавна закръглената фигура не е само естетичен проблем на амбициозни дами. Целта на нормализиране на теглото е постепенно влизане в границата на нормалните килограми, запазване на ефекта и чрез това намаляване риска за здравето. Плавното и устойчиво отслабване е особено важно, тъй като значителните флуктуации в теглото имат не особено благоприятен ефект. Основна и много съществена предпоставка за поддържане на нормално тегло е промяна в хранителното поведение и стила на живот и утвърждаване на здравословно хранене и активен двигателен режим. Най-популярните и нашумели диети през последните няколко сезона у нас са диетата на д-р Дюкан, диетата на ГИ (гликемичен индекс), диетата на клиниката Майо и редица други.
Диета на д-р Пиер Дюкан или известната напоследък „протеинова диета” e изключително популярна сред любителите на месо. Тя е четирифазов хранителен план, чрез който се свалят излишните килограми, ефектът се стабилизира и се прави опит за промяна в хранителното поведение. Нейна особеност е фазовост и свеждане до възможния минимум на мазнините, изключване на сладките въглехидрати и акцент върху приема на богати на белтъци храни – месо, яйца, риба, нискомаслени млека, сирена, извара. Ефектът е сравнително бърз, особено през първата фаза, когато се консумират основно богати на белтък храни. Те гарантират чувството за ситост, поддържат кръвната захар стабилна и не позволяват чувството за глад да компрометира ефекта. Следващата фаза разширява режима със сурови, варени или печени зеленчуци, при което постепенната загуба на тегло продължава. Индивидът е сит, макар и малко нервен (липса на сладки храни), но постигнатият резултат си заслужава усилията. Ако тези две фази са от порядъка на 3-5 дни при обилен прием на вода и неподсладени течности, няма рискове за организма, а положителният ефект се забелязва доста бързо. Този хранителен план не може да се нарече „здравословно хранене”, тъй като при него има умишлена рязка промяна в съотношението белтъци, мазнини, въглехидрати при доминиране на белтъците, но за сметка на това е ефективен, не се достига до прегладняване и при определена мотивация след нормализиране на теглото може да се премине към едно балансирано здравословно хранене при силна воля и добра мотивация.