Безопасност на храните в домашната кухня или как да подредим хладилника (3)
ХРАНИТЕЛНА ИНФЕКЦИЯ ИЛИ ВИРУСНО ЗАБОЛЯВАНЕ - КАК ДА ГИ РАЗЛИЧИМ?
Продължение от "Безопасност на храните в домашната кухня или как да подредим хладилника (2)
При неспазване на някои основни правила за гарантиране безопасността на храните нараства рискът от възникване на хранителни инфекции. Ежегодно стотици хиляди хора стават тяхна жертва. Те са най-чести през лятото, сезон с най-високи температури и съответно най-висок риск за нарушаване на хигиенните норми. Понякога при по-леки форми оплакванията отзвучават спонтанно и дори не се свързват с консумация на храна. Счита се, че това е т. нар. „летен грип” или инфлуенца – вирусна инфекция, която протича със сходни оплаквания. Докато обаче инфлуенцата е вирусно заболяване, което се предава по въздушно-капков път, хранителните отравяния са заболявания предизвикани от попадане на вредни субстанции чрез храната, която не е правилно съхранена и/или преработена. Понякога оплакванията са толкова сходни, че двете заболявания не могат да се различат, което създава проблеми както за лечението, така и при възстановяване на заболелия.
Следната таблица показва основните симптоми при двете заболявания
Симптоми |
Вирусно заболяване („Инфлуенца”) |
Хранително отравяне |
Главоболие и болки в други части на тялото |
Болки в главата и мускулите |
Болки в главата, гърба и спазми в корема |
Силна умора, разбитост |
Силно изразена |
Силно изразена |
Температура |
Обичайно |
Обичайно |
Стомашно-чревни |
Рядко изразени* |
Обичайни, често тежки |
Стомашно-чревни, гадене |
В редки случаи* |
Обичайно |
Стомашно-чревни, диария |
Рядко изразена* |
Обичайно |
Дихателна система: болки в гърдите, кашлица |
Обичайни, силно изразени |
Рядко |
Дихателна система, запушен нос, хрема, гърлобол |
Обичайно |
Рядко |
Предпазване или намаляване на риска |
Годишна ваксинация |
Правилно третиране на храните |
* Независимо, че гадене, повръщане и диария могат да се наблюдават и при инфлуенца, особено при деца, стомашно-чревните симптоми са по-редки и не така силно изразени, както при хранителните инфекции.
Източник: Центрове за контрол на заболяванията и профилактика (Centers for Disease Control and Prevention), U.S. Department of Health & Human Services