Безопасност на храните в домашната кухня или как да подредим хладилника (4)
ВИСОКОРИСКОВИ ГРУПИ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ НА ХРАНИТЕЛНИ ИНФЕКЦИИ
Продължение от "Безопасност на храните в домашната кухня или как да подредим хладилника (3)"
Човешкият организъм има изработени защитни механизми за борба с редица вредни бактерии и нерядко здравият възрастен човек се справя с някои леки хранителни инфекции без особени усилия. Някои групи лица обаче са в значително по-висок риск от развитие на сериозни заболявания, които водят до усложнения и понякога фатален край при консумация на вредни храни. Това са бременните жени, малките деца, предимно кърмачета, старите хора и лицата с отслабена имунна система вследствие придружаващи заболявания. Имунната система може да бъде потисната от някои лекарства или от хронични заболявания като СПИН, рак, захарен диабет или чернодробни и бъбречни заболявания. Тези, които страдат от алкохолизъм или намалена стомашна киселинност в резултат на нарушена стомашна операция или използване на антиацидни средства също са с повишен риск.
При високо рисковите групи е необходимо особено стриктно до фанатично спазване на правилата за гарантиране на безопасност на храната, поддържане на идеална хигиена и избягване на редица потенциално опасни храни. По-долу е представен списък с някои храни, които не бива да се консумират от лица, принадлежащи към високорисковите групи.
Сурови или недоварени яйца
• Рохко сварени яйца или яйца на очи
• Сандвичи с яйца
• Дресинг за салата Цезар
• Холандски сос (съдържа сурови жълтъци)
• Някои кремове и пудинги, в които яйцата не преминават през термична преработка
• Шоколадов мус
• Тирамису
Готови ястия
• Хот-дог
• Консервирани меса
• Кренвирши
• Други деликатесни меса и птичи продукти
Сурови млечни храни
• Сурово непастьоризирано мляко или сирене
• Някои свежи меки сирена като Бри, Камембер, сини сирена
Сурови меса, птици и риба
• Карпачио, месно и от риба тон
• Суши
• Сурови миди, скариди, раци и октоподи
Непастъоризирани сокове
• Плодови и зеленчукови
Други
• Съхранявани в хладилник след отварянето чернодробни или месни пастети
• Замразени пушени морски храни
• Деликатесни готови салати с майонези и други термично необработени заливки
Гарантиране безопасността на храните в домашни условия е по-скоро индивидуална отговорност, която изисква определена информираност, нагласа и съзнание за спазване на редица правила. Всичко това гарантира удоволствие от храненето и добро здраве.