Хранене за добро настроение и остър ум (1)
Настроението на човек, както и неговата работоспособност, възможност за концентрация и бързи реакции е в пряка връзка с храненето. Лошото настроение, депресията, апатията, трудната подвижност и липсата на сили показват, че в мозъка е нарушено образуването на активни вещества като допамин, норепинефрин и серотонин. Техният синтез се стимулира от някои хормони, алкохол и лекарства, но също и от вещества, които се съдържат в някои храни. Достатъчното количество допамин и норепинефрин в мозъка прави човек бодър и работоспособен, а серотонинът създава спокойствие и е условие за добро настроение. Именно тези активни вещества се произвеждат при редовна консумация на определени храни и оттук диетата играе ключова роля за поддържане на добър емоционален тонус. Ако искате да бъдете в добро настроение, научете се как да поддържате стабилно ниво на серотонин в мозъка. С пълно основание можем да кажем, че лекарствата срещу депресия не могат да помогнат, без те да се комбинират с подходящи храни. Правилните храни, приемани редовно и в точен час от денонощието, допринасят съществено за доброто настроение и положителния емоционален тонус. Променливото настроение е особено характерно за жените по време на менструалния цикъл и в периода на менопауза. То се дължи на това, че те са по-чувствителни към ниските нива на химичните вещества в мозъка, които определят настроението. Нерядко само с малки корекции в диетата можем да направим така, че лошото настроение да остане само далечен спомен. Серотонинът в мозъка, който ни прави щастливи, се синтезира от аминокиселината триптофан, на която са особено богато някои храни. В мозъка от триптофана се синтезира серотонин и това подобрява настроението.