Хранене за добро настроение и остър ум (2)
КАКВО ДА КОНСУМИРАМЕ, ЗА ДА ПОДДЪРЖАМЕ ПОСТОЯННО ДОБРО НАСТРОЕНИЕ И ПОЗИТИВЕН ЕМОЦИОНАЛЕН ТОНУС?
На първо място, това са храни, които повишават кръвната захар и осигуряват нейното постоянно ниво. Редовното хранене на всеки 3-4 часа поддържа стабилно ниво на захар в кръвта и стимулира синтеза на серотонин в мозъка. Това осигурява повече енергия и по-бавно настъпване на умора. Най-сигурният начин за запазване на това състояние е консумация на храни, които доставят сложни въглехидрати и се усвояват и разграждат по-бавно в организма. Това са пълнозърнест хляб, спагети, ориз, бобови храни, картофи. Ефектът има продължителност около 2-3 часа, през които човек е щастлив и работоспособен. Обратно на сложните въглехидрати, консумацията на захар и захарни изделия и шоколад води до бързо, но краткотрайно покачване на кръвната захар с последващ спад. Настроението се подобрява, човек се ободрява, но последвалото понижение на захарта води до раздразнителност, неспособност за съсредоточаване, чувство на умора и лошо настроение. Приемането на индустриално преработени храни като бисквити, кракерси, чипс, които засищат, но не съдържат нужните витамини и минерални вещества води до намален прием на витамин от група В и също влошава настроението. С една дума, за да бъдете шастливи, приемайте триптофан съдържащи храни и не се залъгвайте със сладости.
Кои са най-богатите на триптофан храни?
Това са бобови храни и ядкови плодове, слънчогледово семе и овесени ядки, пилешко и пуешко месо, сардини и риба тон, свежо мандраджийско сирене, ананас и банани, спанак и соев кашкавал (тофу). Включването на сложни въглехидрати в диетата е важно за добро усвояване на триптофана. Те именно намаляват хипогликемията и поддържат по-дълго време високо ниво на глюкозата в кръвта.