Хранене по време на Коледните пости - пречистване на духа и тялото (1)
Коледните пости са период от четиридест дни, завършващ на Коледа, през който Източно-православната църква препоръчва специален хранителен режим за пречистване на духа и тялото. Това не е гладуване, а ограничение в консумацията на редица храни, чрез което се поставя на изпитание тялото, за да може да бъде достигнато извисяване на духа. От съвременна гледна точка постите са един растително-ориентиран хранителен режим, който ако бъде умело построен, не създава особени проблеми и дефицитни състояния за организма. По правило през този период не се консумират животински храни като месо, яйца, мляко, сирене и други млечни продукти, но в определени дни от седмицата се допуска консумация на риба. В понеделник, сряда и петък от диетата се изключват също и рибата, растителните мазнини и виното. Храненето е основано на растителни храни – плодове, зеленчуци, варива, ядки, семена, а в определени дни се включва олио и зехтин. С една дума се препоръчва консумация само на храни, родени от самата земя.
Целта на постите е пречистване на духа, но хранителният режим по време на пости напълно съответства на съвременните разбирания за диета, която детоксикира и пречиства тялото – растителна храна, богата на витамини, минерали и баластни вещества, растителен белтък, ниско съдържание на общи мазнини с пълно изключване на животинските мазнини, изключване на алкохола и обилно приемане на вода. Въпреки ограниченията по време на пости, при правилен подбор и разнообразие те могат да се превърнат в истинско здравословно преживяване за организма. Диетата по време на пости облекчава стреса, подобрява работоспособността, стимулира имунитета, освежава кожата, подобрява състоянието на ставите и намалява артритните оплаквания. Наред с ползата проблем може да създаде самата смяна на обичайното хранене, което се съпътства от постоянен глад, главоболие, раздразнителност, депресия и други не особено приятни субективни оплаквания. Основна причина за тези проблеми е ниската кръвна захар (хипогликемия) вследствие на неправилен подбор на храни, недостатъчен прием на течности и неадекватен хранителен режим.