Хранене по време на Коледните пости - пречистване на духа и тялото (2) Image
Хранене по време на Коледните пости - пречистване на духа и тялото (2)

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ, ЗА ДА ПРЕВЪРНЕМ ПОСТИТЕ В ЗДРАВОСЛОВЕН ХРАНИТЕЛЕН ПЛАН?

Продължение от хранене по време на Коледните пости - пречистване на духа и тялото (1)

Препоръчва се максимално разнообразие на разрешените за консумация храни. Разнообразието създава психологически комфорт и потиска до известна степен чувството на глад. Това означава различни зеленчуци и плодове, варива и ядки всеки ден и в рамките на деня.

Най-малко половината от плодовете, зеленчуците и салатите в храненето трябва да бъдат сурови. Суровата храна създава чувство на ситост и внася особено важните витамини и минерали, баластни вещества, като алкализира организма и по този начин създава възможност за по-ефективно неутрализиране на токсичните вещества. Този хранителен режим стимулира диурезата и има положителен ефект при намаляване на теглото.

Изключване на  захарта, безалкохолните напитки, бисквитите, шоколада и други, които първоначално повишават кръвната захар, но кратко след консумиране тя спада рязко и се появява непреодолимо чувство на глад. Избягване на прекалено сладките плодове като например грозде и круши.

Консумация на леки закуски между отделните хранения като например пресни зеленчуци, печени небелени картофи, овесена каша или варена елда.

Приемане на мини порции: пълнозърнести сухари, гъста зеленчукова супа, варена царевица, овесени ядки.

При чувство на глад, което ви събужда през нощта, приемане на 30-50 грама сурови безсолни бадеми или орехи, тиквени и слънчогледови семки. Те нормализират кръвната захар и я поддържат в нормални граници по-дълго време.

Между отделните хранения пиене на вода, дори и без чувство за  жажда. Тази практика поддържа работоспособността и положителния тонус.

Следва продължение...