Здравословни храни за здравословно хранене по време на пости (4)
СОК ОТ НАР
Плод изключително богат на антиоксиданти, който понижава кръвното налягане и укрепва сърдечно-съдовата система.
Редовната консумация на нар намалява риска от коронарни кризи, сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Антиоксидантните му свойства предотвратяват образуване на ‘лош’ холестерол и поява на тромби в малките кръвоносни съдове.
Нарът съдържа антиоксиданти, наречени флавоноиди, които предпазват от ракови заболявания, намаляват риска от атеросклероза, остеоартрит и диабет. Предполага се, че редовната консумация на сок от нар намалява вероятността за заболяване от болестта на Алцхаймер при стари индивиди.
Богат източник на редица витамини – витамин А, С, Е и фолиева киселина. Нарът поддържа имунната система и предпазва от анемия, безсилие, световъртеж и косопад. Освент това нарът проявява и антивирусни свойства.
По време на менопаузата нарът има доказан ефект върху негативните субективни прояви – горещи вълни, изпотявания, безсъние и чувство за тревожност при жените.
Сокът от нар освежава кожата и предава сияен цвят и добър тургор, поради което се използва в козметологията.
Сокът от този полезен плод печели все повече привърженици с всеки изминал ден.