Здравословни храни за здравословно хранене по време на пости (5)
СУШЕНИ СИНИ СЛИВИ
Изключително здравословна храна. Получават се, чрез сушене (дехидратиране) на температура 85-90 градуса Целзий в продължение на 18 часа. Сушените сини сливи имат мек лаксативен ефект и поради това могат да се разглеждат като функционална храна, но все още има неясноти по отношение на механизмите на действие на отделните съставки.
Сушените сливи съдържат значително количество влакнини - около 6 г/100 г . Лаксативният им ефект се дължи на високо съдържание на сорбитол (14.7 г/100 г). Те са богати на прости въглехидрати, но техния прием не води до бързо повишаване на кръвната захар поради високото съдържание на целулоза, фруктоза и сорбитол. Освен това, те съдържат фенолови съединения основно неохлорогенова и хлорогенова киселини, които влияят лаксативно и забавят абсорбцията на глюкозата. Феноловите съединения в сините сливи подтискат окислението на холестерола с ниска плътност и вероятно това е механизмът по който оказват профилактичен ефект при развитие на рак и сърдечно-съдови заболявания.
Благоприятният ефект върху сърдечно-съдовата система се дължи и на богатото съдържание на калий (745 мг/100 г).
Сушените сливи оказват профилактичен ефект за развитие на остеопорозата поради богатото си съдържание на микроелемента бор, който играе съществена роля в костообразуването. Около 100 г сини сливи задоволява дневните нужди от този елемент.
Сините сливи са богати на антиоксиданти, които забавят процесите на стареене в организма. Полезни са при лица с нисък хемоглобин и анемия поради богатото съдържание на желязо.
Сините сливи имат общо тонизиращ ефект и са особено подходящи през пролетния сезон, когато умората е често явление при малки и големи. Това се дължи на значителното съдържание на захари, антиоксиданти и влакнини, които поддържат стабилно ниво на кръвната захар и доставят значително количество енергия.
Съдържат значително количество бета-каротин и може да се допусне, че предпазват от някои видове рак.
Хранителната стойност на сушените сини сливи илюстрира полезните здравни свойства: съдържание на 100 грама:
• Витамин А: 1,890 I.U (Международни единици)
• Витамин В 1: тиамин 10 мг
• Рибофлавин (витамин В2: .16 мг)
• Ниацин: 1.7 мг
• Витамин С: 3 мг
• Калций: 11 мг
• Желязо: 7 мг
• Фосфор: 85 мг.
• Калий: 810 мг.
• Мазнини: 6 г.
• Въглехидрати: 71 г
• Белтъци: 2.3 г
• Калории: 268