Здравословни храни за здравословно хранене по време на пости (5) Image
Здравословни храни за здравословно хранене по време на пости (5)

СУШЕНИ СИНИ СЛИВИ

Изключително здравословна храна.  Получават се, чрез сушене (дехидратиране) на температура 85-90 градуса Целзий в продължение на 18 часа. Сушените сини сливи имат мек лаксативен ефект и поради това могат да се разглеждат като функционална храна, но все още има неясноти по отношение на механизмите на действие на отделните съставки.

Сушените сливи съдържат значително количество влакнини - около 6 г/100 г . Лаксативният им ефект се дължи на високо съдържание на сорбитол (14.7 г/100 г). Те са богати на прости въглехидрати, но техния прием не води до бързо повишаване на кръвната захар поради високото съдържание на целулоза, фруктоза и сорбитол. Освен това, те съдържат фенолови съединения основно неохлорогенова и хлорогенова киселини, които влияят лаксативно и забавят абсорбцията на глюкозата. Феноловите съединения в сините сливи подтискат окислението на холестерола с ниска плътност и вероятно това е механизмът по който оказват профилактичен ефект при развитие на  рак и сърдечно-съдови заболявания.

Благоприятният ефект върху сърдечно-съдовата система се дължи и на богатото съдържание на калий (745 мг/100 г).

Сушените сливи оказват профилактичен ефект за развитие на остеопорозата поради богатото си съдържание на микроелемента бор, който играе съществена роля в костообразуването. Около 100 г сини сливи задоволява дневните нужди от този елемент.

Сините сливи са богати на антиоксиданти, които забавят процесите на стареене в организма. Полезни  са при лица с нисък хемоглобин и анемия поради богатото  съдържание на желязо. 

Сините сливи имат общо тонизиращ ефект и са особено подходящи през пролетния сезон, когато умората е често явление при малки и големи.   Това се дължи на значителното съдържание на захари, антиоксиданти и влакнини, които поддържат стабилно ниво на кръвната захар и доставят значително количество енергия.

Съдържат значително количество бета-каротин и може да се допусне, че предпазват от някои видове рак.

Хранителната стойност на сушените сини сливи илюстрира полезните здравни свойства:  съдържание на 100 грама:

• Витамин А: 1,890 I.U (Международни единици)

• Витамин В 1: тиамин 10 мг

• Рибофлавин (витамин В2: .16  мг)

• Ниацин: 1.7 мг

• Витамин С: 3 мг

• Калций: 11 мг

• Желязо: 7 мг

• Фосфор: 85 мг.

• Калий: 810 мг.

• Мазнини: 6 г.

• Въглехидрати: 71 г

• Белтъци: 2.3 г

• Калории: 268