Месо, спорт и двигателна активност
Доц. д-р Людмила Иванова
Всеки, който поне малко и дори любителски се занимава със спорт, знае колко важна е правилната диета – подборът на най-точните храни, режимът на хранене и добре прецененото количество течности, които трябва да бъдат приети навреме. Това поддържа не само здравето, но доставя по-голямо удоволствие от физическата активност. Особено важно е храненето при професионалните спортисти, при които режимът на хранене наред с тренировките е залог за високи спортни постижения. По време на тренировки, свързани с високо физическо натоварване, е особено важно да се задоволяват нуждите от въглехидрати и белтък за доставяне на необходимата енергия и да се гарантира нормално тегло. Консумирането на достатъчно храна преди, по време и след тренировка поддържа нивото на кръвната захар в хода на тренировката, увеличава спортните резултати и скъсява времето за възстановяване след тренировката. Преди започване на тренировка атлетите трябва да са добре хидратирани, т.е. тялото да бъде «напоено» с достатъчно вода. Особено важно при професионални спортисти e приеманетo на течности, богати на захари и електролити, т.нар. «спортни напитки». Te поддържат водния баланс, като едновременно с това доставят енергия за мускулите, стабилизират кръвната захар и намаляват чувството за жажда и риска от обезводняване.
Освен течности важно при спортистите е да приемат достатъчно белтък за поддържане на мускулната маса и мускулната сила. Нуждите от белтък при тях са значително по-високи. Ако здрав възрастен човек трябва да приема белтък 1 г/кг тегло, спортистът се нуждае от 1,2-1,7 г/кг тегло в зависимост от вида спорт, който упражнява. Това съвсем не значи, че това количество трябва да се набави единствено с протеинови концентрати и специални храни, а напротив. Най-добрият подход е ежедневно хранене с храни, които са естествени източници на протеини, каквито са нетлъстите меса, шунка, филе, риба. Съдържанието на белтък в 100 г от някои месни продукти е: свински шол – 15,2 г , говежди шол – 19,5 г, телешко нетлъсто – 20,5 г, шунка – 17 г, леберкез – 15 г. Лесно е да се сметне, че 80 кг спортист, чиито нужди от белтък са 1,5 г/кг или общо – 120 г на ден, трябва да изяде поне два говежди шницела по 200 грама и 200 грама шунка, т.е. това е съвсем реално. Количеството трябва да бъде разпределено равномерно през деня и да бъде съобразено с режима на тренировките и отдиха. И отново повтаряме препоръката към лицата активно ангажирани със спорт – колкото по-натурална е диетата, толкова по-малък риск крият натоварванията при всички видове спорт и висока физическа активност.