Пастицио кайма
Продукти за 6 порции
Продукти:
• 350 г. паста (мидички),
• 2 с.л. зехтин,
• 500 г. кайма на конци Тандем,
• 1 глава лук, нарязан,
• 2 скелидки чесън, нарязана на филийки,
• 500 г. смлени домати,
• 2 с.л. брашно,
• 2 с.л. масло,
• 2 ч.ч. студено прясно мляко,
• 150 г. настърган кашкавал,
• риган, сол и черен пипер.
Приготовление
1. Пастата се сварява според инструкциите на опаковката. Изцежда се и се прехвърля дълбок съд за печене. В дълбок тиган се нагрява зехтина и в него се запържват лука и чесъна, като се внимава да не се оцветят.
2. Слага се каймата и се бърка енергично, за да стане на трохи, докато си промени цвета. Подправя се с риган, сол и черен пипер.
3. Добавя се доматения сос и се отстранява от котлона. В друг тиган се нагрява маслото, докато се разтопи. Добавя се брашното и се бърка, докато придобие леко златист цвят.
4. На малки порции се налива млякото, като се бърка енергично след всяко доливане, дакато млякото се поеме изцяло от брашното и сместа не стане гладка. Когато готовия сос заври, се подправя със сол и черен пипер. Каймата се обърква в съда за печене с пастата и отгоре се излива готовия сос.
5. Поръсва се с настърган кашкавал и се пече около 20 мин. в загрята фурна. Ястието може да се приготви и в индивидуални съдове за печене.