Пълнени чушки
Продукти за 8 порции
Продукти:
-
50гр. масло
-
400гр. кайма Тандем
-
8 -10 броя червени чушки (за пълнене)
-
1 голяма глава лук
-
2 скилидки чесън, накълцани
-
2 броя тиквички, нарязани на кубчета
-
1 брой патладжан, нарязан на кубчета
-
200гр. продълговат ориз
-
50гр. черни маслини без костилките, разрязани наполовина
-
2 с.л. балсамов оцет
-
1 с.л. зехтин
Приготовление
1. Фурната се нагрява до 180° С.
2. Маслото се разтопява в голям тиган на среден огън и в тази мазнина се запържват лука и чесъна за 5 мин., докато омекнат. Добавя се каймата и отново сместа се запържва.
3. Добавят се тиквичките и патладжана (предварително размачкани с лъжица). Сместа се оставя да покъкри около 10 мин. или докато се сгъсти.
4. Междувременно ориза се сварява в подсолена вода и след това се отцежда от нея.
5. Към сместа с доматите се прибавят ориза, балсамовия оцет, маслините и билките.
6. Отрязват се горните части на чушките и се почистват от семките. След това чушките се напълват с подготвената смес и се подреждат прави в тенджера, като предварително на дъното й е постлано готварско фолио.
7. Слагат се "капачетата" на чушките и се поръсват със зехтин. На дъното на тенджерата се слага малко вода, за да не загорят. Запичат се около 35 мин. или докато чушките омекнат.