Карфиол с кашкавал и варена шунка
Продукти за 4 порции
Продукти:
• 1 голяма глава карфиол (1,3 кг.)
• 25 гр. масло
• 25 гр. брашно
• ½ л. мляко
• 150 гр. настърган кашкавал
• 3 с.л. едрозърнеста горчица
• 6 парчета варена шунка Тандем
Приготовление
1. Карфиолът се накъсва и се сварява за 10 мин. в подсолена вода или докато омекне. Отцежда се и се слага в дълбок съд за печене.
2. Междувременно се приготвя сос бeшамел в тиган, нагрят на средна температура. Маслото се разтопява, добавя се брашното и се бърка около минута. На тънка струйка се прибавя млякото и се бърка, докато не се поеме изцяло от брашното и соса стане гладък. Вари се, докато се сгъсти, като се бърка непрекъснато. Добавят се 100 гр. кашкавал и половината от шунката, нарязана на лентички и се подправя със сол и черен пипер.
3. Сосът се излива върху карфиола. Поръсва се с останалия кашкавал и шунка. Ястието се запича в нагрята фурна, докато кашкавалът се разтопи и шунката стане златиста.