Македонска наденица със сметанов сос и три вида горчица
Продукти за 6 порции
Продукти:
8 бр. Македонска наденица Тандем,
1 с.л. зехтин,
1 глава лук, нарязан на фини кръгчета,
250 г гъби,
1 ябълка, обелена и нарязана на малки кубчета,
1 дафинов лист,
300 мл зеленчуков или пилешки бульон,
2 ч.л. дижонска горчица,
1 ч.л. английска горчица,
1 ч.л. едрозърнеста горчица,
140 мл течна сметана.
Приготовление
Зехтинът се нагрява в дълбока тенджера и в него се запържват леко наденичките, докато станат златисти, след което се изваждат. В тенджерата се задушава лука, добавят се гъбите, нарязани на едри парчета. Готви се още 5 мин. Прибавят се ябълките и дафиновия лист. Бульонът се оставя да заври. Наденичките се поставят в тенджерата, температурата се намалява и се оставя ястието да се готви покрито с капак около 20 мин., като се разбърква от време на време. За да се сгъсти соса, по време на готвенето, ябълките трябва да станат на каша. За тази цел е добре предварително да се намачкат с дървена лъжица.
В купа се смесват трите вида горчица, прибавя се течната сметана и се подправя със сол и черен пипер. Сместа се изсипва в тенджерата, температурата се увеличава и ястието се готви без капак още 5 мин., докато сосът леко се сгъсти. Сервира се топло с гарнитура от картофено пюре или задушени зеленчуци.