Вкусно лятно ястие с тиквички, шунка и спанак Image 0
Вкусно лятно ястие с тиквички, шунка и спанак
Продукти за 4 порции

Необходимо време за приготвяне: максимум 40 минути

Необходими продукти за 4 порции:

• 750 г едро настъргани тиквички

• 2 стръка праз лук, нарязан на кръгчета

• 1 скилидка нарязан чесън

• 270 г шунка

• 200 мл течна сметана

• 1 шепа пресен спанак

• малко масло (за намазване)

• 100 г галета

• 1 с.л. зехтин,

• 50 г настърган кашкавал

• Няколко броя сухар

 

Приготовление

Предварително включвате фурната на 1800С, за да се загрее добре. Тиквичките, лукът и чесънът поставяте в тенджера, леко подправяте със сол и черен пипер и добавяте съвсем малко вода, колкото да покрие дъното на тенджерата. Покривате с капак тенджерата и зеленчуците се задушават 10 мин., докато омекнат. След това ги отцеждате, излишната вода се отстранява и ги поставяте обратно в тенджерата. Накъсвате внимателно шунката на едри парченца и я добавяте заедно със спанака и сметаната в тенджерата. Всичко се разбърква добре и се подправя допълнително, ако  е необходимо. Формата за печене се намазва с малко масло и в нея се изсипва сместа от зеленчуци и шунка. Сухарите се натрошават, смесват с настъргания кашкавал и се поръсват отгоре. Пече се 25 мин. или докато ястието придобие златист цвят.
Изключително вкусно и ароматно ястие, което можете да поднесете и гарнирате със сос от кисело мляко и копър. При това е здравословно, защото не се запържва.