Вкусно лятно ястие с тиквички, шунка и спанак
Продукти за 4 порции
Необходимо време за приготвяне: максимум 40 минути
Необходими продукти за 4 порции:
• 750 г едро настъргани тиквички
• 2 стръка праз лук, нарязан на кръгчета
• 1 скилидка нарязан чесън
• 270 г шунка
• 200 мл течна сметана
• 1 шепа пресен спанак
• малко масло (за намазване)
• 100 г галета
• 1 с.л. зехтин,
• 50 г настърган кашкавал
• Няколко броя сухар
Приготовление
Предварително включвате фурната на 1800С, за да се загрее добре. Тиквичките, лукът и чесънът поставяте в тенджера, леко подправяте със сол и черен пипер и добавяте съвсем малко вода, колкото да покрие дъното на тенджерата. Покривате с капак тенджерата и зеленчуците се задушават 10 мин., докато омекнат. След това ги отцеждате, излишната вода се отстранява и ги поставяте обратно в тенджерата. Накъсвате внимателно шунката на едри парченца и я добавяте заедно със спанака и сметаната в тенджерата. Всичко се разбърква добре и се подправя допълнително, ако е необходимо. Формата за печене се намазва с малко масло и в нея се изсипва сместа от зеленчуци и шунка. Сухарите се натрошават, смесват с настъргания кашкавал и се поръсват отгоре. Пече се 25 мин. или докато ястието придобие златист цвят.
Изключително вкусно и ароматно ястие, което можете да поднесете и гарнирате със сос от кисело мляко и копър. При това е здравословно, защото не се запържва.