Терин с деликатесен пастет и Виенска шунка “Тандем”
Продукти за 4 порции
Необходими продукти:
• 300 гр. Виенска шунка “Тандем”
• 4 - 5 филии плътен ръжен хляб
• 350 гр. деликатесен пастет “Тандем”
• 250 гр. кисели краставички
• 100 гр. черна маслина без костилка
• 100 гр. зелена маслина с бадем
• 500 гр. пилешко филе
• 1 щипка готварска сол
• черен пипер на зърна
• 4 - 5 листа дафинов лист
• 1 чаша бяло вино
Начин на приготвяне:
За приготвянето на това предястие ви е необходима правоъгълна форма за кекс.
1. На дъното на формата се нарежда нарязана на тънко виенска шунка, като парчетата се застъпват под формата на плитка.
2. Отгоре се поставят тънки филии плътен ръжен хляб, които се изрязват по формата за печене.
3. Върху тях се полагат парчетата деликатесен пастет с дебелина около 1 см.
4. Върху пастета се подреждат надлъжно два реда с кисели краставички, а между тях по един ред черна маслина без костилка и зелена маслина с бадем.
5. Междувременно пилешкото се задушава с малко сол, черен пипер на зърна, дафинов лист и чаша бяло вино.
6. Оставя се леко да се охлади, след което парчетата месо се нареждат плътно във формата за печене.
7. Така приготвеният терин се запечатва отгоре с печена шунка.
8. Пече се в предварително загрята фурна на 200⁰С за 10 мин., след което се изважда и се обръща в тавичка.
9. Отново се пече за 15 - 20 мин., докато печената шунка добие златист цвят по краищата.
Ястието се сервира студено.