Руло със спанак и картофени ньоки
Необходими продукти:
500 гр. кайма Тандем
250 гр. спанак от консерва /в зависимост от сезона може да използвате и 800 гр. пресен спанак/
2-3 пресни моркова
1 глава кромид лук
50 мл. сметана за готвене
1 - 2 щипки универсална подправка
2 супени лъжици олио
2 супени лъжици зехтин
За каймата: 1 яйце, 1 филия сух хляб 1-2 щипки чубрица, 1-2 щипки черен пипер, 1-2 щипки готварска сол
1. Каймата се омесва със солта, яйцето, чубрицата, черния пипер и предварително накиснатия във вода хляб. Оставя се да стегне в хладилник за 15 - 20 мин.
2. Лукът и нарязаните на кубчета моркови се задушават в олиото.
3. Добавят се отцедения спанак, сметаната и подправката, като сместа се оставя на котлона за 5 - 10 мин.
4. Каймата се разстила и върху нея се изсипва готовата спаначена плънка.
5. Оформя се руло, което се запечатва добре по краищата.
6. Пече се в предварително загрята фурна на 180⁰С за 30 - 40 мин., като 10 мин. преди готовност се поръсва с настъргания кашкавал.
7. В дълбок съд се кипва подсолена вода, в която се варят картофените ньоки. Изсипват се във врящата вода и се варят до изплуването им на повърхността.
Отцедените ньоки се запържват до златисто с 2 супени лъжици зехтин