Крекери с Луканка Майстор в занаята и пармезан
Продукти за 12 порции
100 г луканка от свинско и говеждо месо Тандем
180 г брашно
150 г студено масло
½ ч.л. сол
½ ч.л. лют пипер
½ ч.л. горчица на прах
1 с.л. нарязани листа пресен розмарин
100 г настърган пармезан
2-3 с.л. студена вода
1 разбито яйце за намазване
80 г нарязани орехи за овалване
Приготовление
Нарежете луканката на дребни кубчета и отделете настрана.
В купата на кухненски робот сложете брашното и нарязаното на кубчета студено масло, солта, лютия пипер, горчицата и розмарина и смелете, докато сместа стане на трохи.
Добавете настъргания пармезан и луканката, налейте водата и смелете за кратко, колкото да се обединят продуктите и от сместа да се оформи тесто.
Прехвърлете върху леко набрашнен плот, разделете тестото на две и оформете на рула с диаметър около 3 см. Завийте във фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за 2-3 часа.
В чиния сложете едро нарязаните орехови ядки. Извадете тестото от хладилника и намажете с предварително разбитото яйце. Оваляйте в орехите, като притискате с ръце, за да залепнат добре по тестото.
С остър нож нарежете на филийки с дебелина около 5 мм и подредете в тава за печене покрита с хартия.
Печете 15 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна, докато станат златисто кафяви.
Извадете от фурната и охладете върху решетка.