Пълнени чушки с луканков салам Тандем
Продукти за 4 порции
Време за подготовка: 20 минути
Време за готвене: 1 час
Продукти:
100 г луканков салам Тандем
4 цветни чушки
150 г ориз
600 мл зеленчуков бульон
1 глава лук, нарязан на ситно
1 стрък селъри, нарязан на ситно
3 скилидки чесън, нарязан на ситно
4 с.л. зехтин
5-6 клонки ситно нарязан магданоз
Сол и черен пипер на вкус
За соса:
40 г масло
40 г брашно
500 мл прясно мляко
¼ ч.л. индийско орехче
Сол на вкус
Приготовление
В голям тиган загрейте зехтина и запържете за 2-3 минути нарязаните на кубчета лук и селъри. Добавете чесъна и гответе около минута.
Сложете ориза и подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте и налейте 2/3 от бульона. Оставете на средно силен огън, докато ориза поеме цялата течност, като разбърквате от време на време.
Прехвърлете сместа в купа, добавете ситно нарязания магданоз и оставете настрана.
Нарежете луканковия салам на ивички, а след това на кубчета и добавете към ориза. Разбъркайте добре.
Отрежете капачетата на чушките, посолете чушките отвътре и напълнете с плънката.
Подредете в тавичка за печене, във всяка чушка налейте по малко от бульона, а останалия изсипете в тавичката.
Печете 40 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.
За да приготвите соса, в касерола разтопете маслото и добавете брашното. Гответе 3-4 минути като бъркате непрекъснато, за да се запържи брашното добре.
Налейте млякото при запърженото брашно и гответе при непрекъснато бъркане 8-10 минути, докато соса достигне желаната гъстота. Подправете със сол и индийско орехче, разбъркайте и свалете съда от котлона.
Охладете чушките за 10 минути и поднесете със соса, поръсени със ситно нарязан магданоз.