Пълнени чушки с луканков салам Тандем Image 0
Изпълнете рецептата с:
Пълнени чушки с луканков салам Тандем
Продукти за 4 порции

Време за подготовка: 20 минути

Време за готвене: 1 час

Продукти:

100 г луканков салам Тандем

4 цветни чушки

150 г ориз

600 мл зеленчуков бульон

1 глава лук, нарязан на ситно

1 стрък селъри, нарязан на ситно

3 скилидки чесън, нарязан на ситно

4 с.л. зехтин

5-6 клонки ситно нарязан магданоз

Сол и черен пипер на вкус

За соса:

40 г масло

40 г брашно

500 мл прясно мляко

¼ ч.л. индийско орехче

Сол на вкус

 

Приготовление

В голям тиган загрейте зехтина и запържете за 2-3 минути нарязаните  на кубчета лук и селъри. Добавете чесъна и гответе около минута.

Сложете ориза и подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте и налейте 2/3 от бульона. Оставете  на средно силен огън, докато ориза поеме цялата течност, като разбърквате от време на време.

Прехвърлете сместа в купа, добавете ситно нарязания магданоз и оставете настрана.

Нарежете луканковия салам на ивички, а след това на кубчета и добавете към ориза. Разбъркайте добре.

Отрежете капачетата на чушките, посолете чушките отвътре и напълнете с плънката.

Подредете в тавичка за печене, във всяка чушка налейте по малко от бульона, а останалия изсипете в тавичката.

Печете 40 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.

За да приготвите соса, в касерола разтопете маслото и добавете брашното. Гответе 3-4 минути като бъркате непрекъснато, за да се запържи брашното добре.

Налейте млякото при запърженото брашно и гответе при непрекъснато бъркане 8-10 минути, докато соса достигне желаната гъстота. Подправете със сол и индийско орехче, разбъркайте и свалете съда от котлона.

Охладете чушките за 10 минути и поднесете със соса, поръсени със ситно нарязан магданоз.