Паеля с морски дарове и Средиземноморси салам
Продукти за 4 порции
200 г ориз за паеля или арборио
1 опаковка Средиземноморски салам Тандем
3 скилидки чесън
1 глава лук
1 червена чушка
1 калмар
6-7 скариди
60 мл зехтин
100 г доматен сос
½ ч.л. пушен пипер
1 ч.л. сол
½ ч.л. черен пипер
600 мл рибен или зеленчуков бульон
1 щипка шафран
За сервиране:
Пресен магданоз
Лимон
Приготовление
Начин на приготвяне:
Нарежете калмара и чушката на кубчета.
Загрейте съд за паеля или подходящ тиган на средно силен огън и налейте зехтина. Добавете калмара и скаридите, гответе 2 минути, извадете в чиния и отделете настрана.
В същия съд сложете нарязания на кубчета лук и гответе 3-4 минути.
Към горещия бульон прибавете шафрана.
Към лука прибавете ситно нарязания чесън и чушката, гответе 2-3 минути и сложете пушения пипер и доматения сос и върнете калмарите в съда.
Налейте горещия бульон, оставете да заври и прибавете ориза. Разпределете го равномерно в съда и гответе 15 минути, като не разбърквате, а само леко разклащате съда.
Подредете скаридите и салама върху ориза и без да разбърквате, гответе още 5 минути.
Увеличете котлона до силен, и гответе още 2 минути, за да получите сокарат (запечения ориз по дъното на съда).
Изключете котлона, покрийте отново с капак и оставете така за 6-7 минути.
Поръсете със ситно нарязан магданоз, добавете няколко резена лимон и сервирайте.