Сарми с Бански старец
Продукти за 6 порции
Време за подготовка: 15 минути
Време за готвене: 50 минути
2 връзки тосканско зеле
1 опаковка Бански старец Тандем
2 глави лук шалот
350 г пилешко филе, нарязано на хапки
3 скилидки чесън
40 г галета панко
50 г настърган пармезан
½ чаша зеленчуков бульон
2 с.л. зехтин
1 ч.л. листа мащерка
щипка индийско орехче
1 ч.л. сол
½ ч.л. черен пипер
400 г нарязани домати от консерва
За сервиране:
Нарязан магданоз
Едро нарязани печени лешници
Приготовление
Загрейте фурната до 190 градуса.
В купата на кухненски блендер сложете чесъна, едро нарязания лук и пилешкото месо.
Смелете до получаването на паста и прехвърлете в купа. Добавете галетата, половината мащерка и половината от пармезана. Посолете и подправете с черен пипер, настържете индийското орехче и разбъркайте добре.
Нарежете банския старец на кубчета и прибавете към сместа за плънката.
Разбъркайте до смесването на продуктите и оставете настрана.
Отрежете долната част на дръжките на листата зеле и бланширайте в кипяща вода за около минута. Веднага прехвърлете в купа със студена вода, охладете и отцедете.
Изрежете средната жила и отделете листата настрана.
Във всеки лист зеле сложете по около 1 с.л. от плънката и завийте на стегнато руло.
Намаслете съд за печене с размери приблизително 25х15 сантиметра и на дъното сложете доматите. Подредете сармите плътно една до друга, полейте със зехтин, покрийте с алуминиево фолио и печете 30 минути.
Махнете фолиото поръсете с останалите пармезан и мащерка и печете още 10-15 минути.
Сервирайте по 4-5 сарми за порция, малко от доматения сос, и всяка поръсете с магданоз и лешници.