Значение на месото за балансираното хранене
Здравословното хранене е съобразено с индивидуалния метаболизъм (обмяна на веществата) на човека. За да се храним балансирано, не е необходимо да се лишаваме от любимите си ястия. Понятието „здравословно” не изключва понятието „вкусно”. Месото и месните продукти са важни компоненти от хранителния прием и са основен елемент на балансираното хранене. За да се храним здравословно, трябва да приемаме месо, защото то съдържа незаменими аминокиселини – важен фактор за белтъчния синтез.
За да има белтъчен синтез в човешкия организъм, всички аминокиселини трябва да бъдат в наличност едновременно. Основните аминокиселини се определят като есенциални. Те не се синтезират в човешкия организъм и това налага приемането им с храната. Това означава, че при липсата на една от тях няма да се осъществи белтъчен синтез. Месото е пълноценна храна по отношение на съдържанието на аминокиселини. То може да се приема под различни форми: свежи меса, предназначени за готвене; смлени полуфабрикати; колбаси; шунки или сурово сушени деликатеси.