Бутер пита с бекон и пъдпъдъчи яйца
Продукти за 4 порции
Продукти:
• 150 г. бекон Тандем, нарязан на тънки филийки,
• 375 г. бутер тесто, размразено,
• 9-12 пъдпъдъчи яйца,
• 60 мл. заквасена сметана,
• 1 връзка пресен лук (само перата),
• брашно за поръсване.
Приготовление
1. Фурната се загрява на 200оС. Тестото се слага в тава за печене с подходящ размер. Изрязва се с нож 1 см. навътре от всички страни на тестото, без да се прорязва напълно.
2. Тестото навътре от ръба се убожда с вилица. Едно от яйцата се разбива и с него се намазва ръба. Върху вътрешността на тестото се разпределя равномерно сметана. Половината от перата лук се нарязват и поръсват върху сметаната.
3. Отгоре се редят плътно една до друга филийките бекон, докато покрият сметаната. Питата се пече 12 мин., след което се изважда от фурната и отгоре се чукват останалите яйца, равномерно разпределени върху нея.
4. Подправя се със сол и черен пипер и се връща във фурната за още 3 мин. Готовата пита се изважда от фурната и целите пера се подреждат върху нея. Нарязва се на парчета и се поднася топла.