Гръцки кюфтенца с фета сирене и Телешка кайма от Тандем
Продукти за 4 порции
400 г кайма Телешка кайма Тандем
20 г галета панко
5-6 клонки пресне магданоз
½ глава червен лук
1 скилидка чесън
Кора от ½ лимон
2 ч.л. лимонов сок
1 яйце
1 ч.л .сушен риган
½ ч.л. смлян кориандър
½ ч.л. смлян кимион
¼ ч.л. канела
50 г фета сирене
За дзадзики сос:
½ настъргана краставица
250 г йогурт
Сок от ½ лимон
2 клонки пресен копър
1 скилидка чесън
½ ч.л .сол
¼ ч.л. черен пипер
За сервиране:
Гръцки плосък хляб
Гръцка салата
Червен лук
Приготовление
В купа сложете ситно нарязаният лук, галетата, нарязания магданоз, лимоновата кора и сок и пасирания чесън.
Прибавете каймата, яйцето, риган, кимион, кориандър и канела.
Разбъркайте и оставете за 30 минути, за да може каймата да се овкуси.
Посолете, подправете с черен пипер и добавете натрошеното сирене.
Омесете каймата още веднъж и оформете около 15 еднакво големи кръгли кюфтенца.
Подредете ги в тава за печене, полейте с малко зехтин и печете около 15-18 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна.
За дзидзики соса смесете всички продукти в купа, разбъркайте добре и дръжте в хладилник до момента на сервиране.
Затоплете гръцките питки в сух тиган и върху всяка сложете от дзадзики соса, отгоре подредете няколко кюфтенца, 2 резенчета лимон и поръсете с тънко нарязан червен лук. за финал полейте с малко зехтин и сервирайте.