Супа от грах с мента и хрупкав бекон Тандем
Продукти за 4 порции
1 опаковка варено-пушен бекон Тандем
3 с.л. зехтин
2 глави лук
3 скилидки чесън
400 мл ябълков сайдер
400 мл зеленчуков бульон
400г замразен грах
3-4 с.л. сироп от агаве
½ връзка мента
За хлебните трохи:
40 г галета панко
3 с.л. зехтин
Кора от 1 лимон
Едро счукан червен пипер
¼ ч.л. сол
Приготовление
Нарежете лука на кубчета и го запържете в сгорещения зехтин на средно силен огън за 6-7 минути, докато омекне и стане прозрачен.
Добавете нарязания на филийки чесън, посолете, подправете с черен пипер и гответе около минута.
Налейте сайдера, кипнете и гответе 8-10 минути, докато се редуцира наполовина.
В тава покрита с хартия подредете слайсовете бекон и печете 10 минути в предварително загрята до 190 градуса фурна.
В тенджерата със супата прибавете граха и пилешкия бульон, варете 4-5 минути.
В малък тиган загрейте зехтина, сложете галетата, посолете, подправете с червения пипер и гответе 4-5 минути, докато стане златиста.
Извадете бекона от фурната, намажете с агаве сироп, обърнете, намажете отново и печете още 10 минути, докато бекона стане хрупкав и се карамелизира.
Прехвърлете галетата в купичка, настържете лимоновата кора и оставете настрана.
Свалете супата от котлона и пасирайте. Добавете ментата и пасирайте отново.
В купичка сложете от супата, поръсете с хрупкавата галета, добавете няколко зърна грах, червен пипер и листа прясна мента и сложете резен от бекона.