Кюфтенца с хариса, булгур и мента
Продукти за 4 порции
Продукти:
200 г булгур
250 мл горещ пилешки бульон
1 опаковка цариградски кюфтенца Тандем
1 с.л. хариса паста
150 мл пасирани домати
½ ч.л. кимион
1 ч.л. сол
2 скилидки чесън
1 голяма глава червен лук
6-7 с.л. зехтин
Сок от ½ лимон
4-5 клонки пресен магданоз
3-4 клонки прясна мента
Гъсто кисело мляко
Едър червен пипер
Приготовление
Сложете булгура в купа, посолете и разбъркайте. Залейте с бульона и покрийте с капак или фолио за свежо съхранение и оставете за 15 минути.
Загрейте 2 с.л. зехтин в широк тиган и изпържете кюфтенцата за 10-12 минути, докато станат златисто кафяви. Извадете в чиния и оставете настрана.
В същия тиган сложете нарязания на кубчета лук и гответе 2-3 минути. Прибавете ситно нарязания чесън и хариса пастата и гответе около 30 секунди. Налейте доматите, разбъркайте и върнете кюфтенцата в тигана. Разбъркайте, за да полепне соса по тях и гответе 3-4 минути.
Обелете лука, разрежете на две, нарежете на тънки полумесеци и го добавете към булгура.
Нарежете магданоза и ментата на ситно и прибавете и тях. Полейте с лимоновия сок и зехтина и разбъркайте.
В чиния за сервиране сложете от булгура, отгоре сложете 4-5 кюфтенца и добавете лъжица гъсто кисело мляко и листа мента и магданоз. Поръсете с червен пипер и сервирайте.