Пай с кайма и бекон Тандем Image 0
Изпълнете рецептата с:
Пай с кайма и бекон Тандем
Продукти за 4 порции

450 г кайма смес Тандем
3 с.л. зехтин
1 глава лук
2 стръка селъри
2 моркова
2 с.л. доматено пюре
300 мл пилешки бульон
300 мл тъмна бира
900 г картофи
60 мл сметана
60 г масло
1 с.л. брашно
1 ½ ч.л.сол
1 ч.л. черен пипер

 

За сервиране:
Грах в масло
Печени кореноплодни

 

Приготовление

В широк съд загрейте зехтина и сложете ситно нарязаните лук, моркови и селъри.
Посолете, подправете с черен пипер и гответе 3-4 минути на средно силен огън. Нарежете бекона на едри кубчета и добавете към зеленчуците. Оставете на котлона за 2-3 минути и прибавете каймата. Разбъркайте, за да се раздроби и гответе 4-5 минути, докато побелее.
Добавете доматеното пюре и гответе около минута.
Налейте бульона и бирата, разбъркайте и оставете да заври. Намалете котлона и гответе 10-12 минути, за да се смесят вкусовете.
Прецедете картофите и пасирайте с преса за картофи. Към тях добавете маслото и сметаната и разбъркайте добре.
С решетъчна лъжица извадете сместа с каймата и прехвърлете в съд за печене.
Покрийте каймата с пасираните картофи и с лъжица или вилица набраздете леко, за да получите хрупкава коричка.
Печете пая 25-30 минути в предварително загрята до 200 градуса. За последните 5 минути пуснете фурната на функция грил.
Върнете на котлона съда със соса от готвенето и към него добавете брашното. Разбъркайте добре и гответе 3-4 минути, докато се сгъсти. Прецедете и прехвърлете в сосиера.
Сервирайте пая с печени зеленчуци, грах в масло и малко от соса.