Патладжан с нахут и крем с тахан и сирене Тандем
Продукти за 4 порции
Продукти:
2 патладжана около 800 г
5-6 малки глави лук
6 с.л. зехтин
3 ч.л. млян кимион
2 ч.л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
200 г отцеден нахут от консерва
сок от 1 лимон
4-5 клонки пресен кориандър
50 г печени орехови ядки
За крема:
60 мл тахан
60 мл зехтин
5-6 скилидки чесън
80 г кисело мляко
Сок от ½ лимон
За сервиране:
Сирене от краве мляко Тандем
Приготовление
Начин на приготвяне:
В купичка смесете кимиона, червения пипер, сол и черен пипер и залейте със зехтина.
Разбъркайте добре и отделете настрана.
Нарежете патладжана на едри еднакви по големина парчета, а обеленият лук разрежете на две.
Сложете ги в тава за печене и залейте с подправения зехтин.
Налейте още малко зехтин, разбъркайте добре и печете 40 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.
В блендер сложете всички продукти за соса и пасирайте до получаването на гладка паста. Прехвърлете в купичка и оставете настрана.
Загрейте тиган и сгорещете останалия зехтин. Сложете подсушения нахут, посолете и подправете с черен пипер. Добавете лимоновия сок и гответе няколко минути, докато се зачерви и затопли.
В чиния за сервиране сложете от крема, подредете печените патладжан и лук и добавете от запържения нахут.
Поръсете с нарязаните орехови ядки, натрошеното краве сирене и добавете няколко листа пресен кориандър.