Солени хапки с пастет
Продукти:
250 г пастет Тандем,
1 пакет размразено бутер тесто,
1 разбито яйце,
6 с.л. заквасена сметана,
250 г крема сирене,
2 бр. настъргани кисели краставички,
2 с.л. нарязан пресен магданоз,
125 г маслинова паста.
Приготовление: Фурната се нагрява на 220 С. Тестото се разстила и от него с помощта на формички за сладки се изрязват кръгчета. Кръгчета се изрязват, като рязко се натиска тестото с формата, за да не се сплескат краищата му. Изрязаните хапки се подреждат на разстояние в тава, намазват се отгоре с разбитото яйце и се пекат около 10 мин. в нагрятата фурна, докато бухнат.
Приготвят се трите плънки: пастетът се разбива с 3 с.л. сметана и настърганите краставички, докато се получи еднородна смес. В отделна купа се смесват крема сиренето, магданозът и останалата сметана. Маслиновата паста се продава готова, но може и да се приготви, като се пасират маслини без костилки с малко зехтин. След като се изпекат, хапките се разделят на две, като долната част се намазва с една от плънките и върху нея се поставя горната част.
Хапките се подреждат в красива чиния и се сервират.