Хрупкав пай с кайма и студено-пушен бекон Via Natura Тандем
Продукти за 6 порции
150 г сушени червени боровинки
2 портокала
1 с.л. зехтин
1 глава лук
110 г (1 опаковка) студено-пушен бекон Via Natura - Тандем
2 скилидки чесън
3-4 стръка мащерка
2 клонки салвия
400 г кайма смес Тандем
80 г шам-фъстък
Щипка индийско орехче
За тестото:
450 г брашно
2 с.л. сол
100 г свинска мас
150 мл вода
30 мл прясно мляко
1 яйце за намазване
Приготовление
Изцедете сока на портокалите, налейте в касерола и добавете боровинките.
Кипнете на средно силен огън и варете 3-4 минути, свалете съда от котлона, покрийте с капак и оставете за 15 минути.
Нарежете бекона на малки парченца.
Загрейте зехтина в тиган и запържете ситно нарязания лук и бекона за 4-5 минути.
Нарежете салвията и отделете листенцата мащерка.
Добавете ги към лука и бекона, сложете пасирания чесън и гответе още минута.
Прехвърлете сместа в купичка и оставете да се охлади.
Охладете и накиснатите боровинки.
В касерола сложете маста, добавете прясното мляко и водата и загрейте, докато маста се разтопи напълно.
Към брашното добавете солта и разбъркайте добре. Направете кладенче и налейте разтопената мас. Смесете всичко добре, оформете на топка и оставете настрана, докато приготвите плънката.
В купа сложете каймата, подправете с черен пипер и индийско орехче и прибавете охладените бекон и лук, боровинките и едро нарязания шам-фъстък.
Отделете 1/3 от тестото, а останалото разточете между два листа хартия за печене.
Сложете тестото във форма за печене с диаметър 20-22 см и височина 4 см и изсипете плънката. Притиснете добре и покрийте с останалото тесто разточено на кора с диаметър 20см. подвийте крайчетата и притиснете добре, за да залепнат.
Намажете пая с разбито яйце и с остър нож направете разрез, през който да излиза парата отделена по време на печенето.
Печете 30 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна, намалете градусите до 180 и печете още 30-40 минути, докато пая стане златист, а тестото хрупкаво.
Охладете пая върху решетка за 15 минути преди да сервирате.